Over Krav Maga

Over Krav Maga

Krav Maga is een trainingsmethode die gebruik maakt van de natuurlijk instinctieve reflexen en reacties om jezelf te verdedigen in een aanval. Het is een vorm van zelfverdediging die is bedoeld om je weerbaar te maken tegen agressie. Niet om agressiviteit te activeren, juist om het effectief af te weren.

 

“So that one may walk in peace.”

– Imi Lichtenfeld (1910-1998)

 

Geschiedenis

Krav Maga is ontwikkeld door Imi Lichtenfeld (1910-1998), de grondlegger van het zelfverdedigingssysteem van de ongewapende strijd. Vanuit de dreiging van het antisemitisme in aanloop van de Tweede Wereldoorlog heeft hij de technieken ontwikkeld. In eerste instantie was het bestemd voor ongewapende burgers om ze weerbaarder te maken tegen agressie. Daarna zijn de technieken verder ontwikkeld en verfijnd voor en door het Israel Defense Force (IDF). Inmiddels staat Krav Maga wereldwijd bekend als het meest realistische zelfverdedigingssysteem dat door iedereen toegepast kan worden.

Zelfverdedigingssysteem

De belangrijkste reden om Krav Maga te ontwikkelen voor Lichtenfeld was dat iedereen in staat is om zich te verdedigen wanneer dat noodzakelijk is. Met de Krav Maga technieken kan iedereen – man of vrouw, jong of oud – een aanval afslaan.

Zijn motto “So that one may walk in peace” betekent ook dat je in zelfverdediging niet hoeft te worden gehinderd door regels. Een van de grootste verschillen tussen Krav Maga en een (vecht)sport. Het zelfverdedigingssysteem Krav Maga is een reality based system, waarin studenten in scenario’s worden getraind. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin meerdere aanvallers of personen (kinderen) betrokken kunnen zijn.

 

Training

Bij Krav Maga leer je het herkennen van potentieel gevaarlijke situaties. En indien niet te vermijden, het elimineren van dit gevaar. Krav Maga is een trainingsmethode die gebruik maakt van je natuurlijk instinctieve reflexen en reacties om jezelf te verdedigen in een aanval. De trainingen geven een praktische benadering van gevechtssituaties waarbij je technieken traint die aansluiten bij je natuurlijke reflexen. Door effectieve instructie en training kun je vrij snel een niveau behalen waarbij je jezelf kunt redden.

 

Gradaties en examens

Krav Maga is voor iedereen, maar kent verschillende niveaus en toepassingen. Voor gewone burgers is Krav Maga een weerbaarheidstraining, waarbij het niet van belang is om te leren werken en vechten zoals militairen doen.

Krav Maga heeft verschillende gradaties die verdeeld zijn in vier hoofdcategorieën (Practitioner, Graduate, Expert en Master) en per categorie zijn er vijf rangen.

Studenten van Krav Maga Eindhoven kunnen examen afleggen bij IKMF. De instructeur bepaalt of de student klaar is voor een level-test. De beste en meest realistische tijd die men nodig heeft om te kunnen testen is negen tot achttien maanden bij twee keer per week trainen.

 

Locatie van de examens

De P1 / P3 / P5 examens vinden plaats bij Krav Maga Eindhoven. De P2, P4 en vanaf G1 zijn landelijke examens en worden onder toezicht van het Global Instructor Team (GIT) van het IKMF afgelegd. Deze instructeurs worden vaak ingevlogen vanuit Israël om het kwaliteitsniveau van trainers en studenten scherp te houden.

MEER OVER EXAMENS BIJ IKMF

Gratis proefles? Meld je aan!